top of page

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

Έγινε ενημέρωση: 10 Νοε 2021


Καλησπέρα σας! Ονομάζομαι Τζουρμπάκης Ιάσονας και είμαι Τεχνολόγος Τροφίμων, απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Διασφάλιση Ποιότητας (University of Reading,UK). Στο τέλος του πρώτου έτους των προπτυχιακών μου σπουδών, κατάφερα να αποσπάσω υποτροφία από την Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης (Βεργίνα), ως ένδειξη εκτίμησης της ακαδημαϊκής μου επίδοσης. Ως νέος στον χώρο των τροφίμων, το επίτευγμα αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον για τον χώρο της μπύρας! Έχοντας ήδη πρόσβαση σε βασικές γνώσεις και το εργαστήριο της Σχολής, όλα τα υλικά της μπύρας, πλην του λυκίσκου, μου ήτανε γνώριμα, κάτι το οποίο με ενθάρρυνε να προχωρήσω στην παρασκευή της πρώτης μου μπύρας.

Ψάχνοντας στο ίντερνετ και βλέποντας άλλους, μέσω βίντεο, να φτιάχνουν τη δική τους μπύρα, ξεκίνησα και εγώ αγοράζοντας τον αρχικό μου εξοπλισμό, δύο κουβάδες και όργανα εμφιάλωσης. Δίχως να γνωρίζω για τα διάφορα είδη μπύρας, παρά μόνο τις "Lager", που μπορεί κανείς να βρει στην Ελλάδα, αποφάσισα να πειραματιστώ με μια Pale Ale. Σε μια κατσορόλα δέκα λίτρων, με έναν σάκο βύνης, τη μπανιέρα να λειτουργεί ως εναλλάκτης θερμότητας, και τα πιο απλά υλικά [ένα είδος κριθαριού και ένα λυκίσκου-SMASH (Single Mash And Single Hops)], έφτιαξα τη πρώτη μου μπύρα. Η αλήθεια είναι πως.. δεν πήγε και τόσο καλά. Το τελικό αυτό προϊόν δεν ήτανε σε τίποτα αυτό που είχα σχεδιάσει στο χαρτί, και πόσο μάλλον κάτι το οποίο, όπως έβλεπα στα βίντεο, κάποιος θα απολάμβανε να πίνει. Αντί να πεταχτούν τα μπουκάλια αυτά, αποθηκεύτηκαν, στο υπόγειο του σπιτιού μου, όπου και ξεχάστηκαν.

Μετά από δύο χρόνια, τυχαία, βρήκα αυτά τα μπουκάλια και δοκίμασα. Το αποτέλεσμα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ήτανε. Και γιατί να έχει άλλωστε; Μια αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα, που έχει εμφιαλωθεί με τη μαγιά της, έχει την ιδιαιτερότητα να αλλάζει το προϊόν. Η καθαρότητα βελτιώνεται, η γεύση και τα αρώματα ισορροπούν, η μπύρα ωριμάζει, όπως ένα κρασί, κάτι το οποίο μας είναι πολύ πιο γνώριμο.

Η δοκιμή αυτή με έκανε να δω τη μπύρα τελείως διαφορετικά και τελικά να πάρω την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη δημιουργία και τη παρασκευή Ζύθου.

bottom of page